Centraal Wonen Strijp

Centraal wonen (CW) is een vorm van gemeen­schappelijk wonen waarbij bewoners bewust kiezen om met elkaar te wonen en waarbij de huishoudens over een zelfstandige woning of wooneenheid beschikken en tevens gemeen­schappelijke voorzieningen en ruimten met elkaar delen.

Het eerste woonproject met gemeenschappelijke voorzieningen werd in 1975 in Hilversum gebouwd. Sindsdien kent Nederland het begrip “Centraal Wonen”. Door het land heen bestaan inmiddels een vijftigtal woonvormen met deze naam. Alle Centraal Wonen projecten in Nederland werken samen via een landelijke vereniging, maar zijn volledig zelfstandige verenigingen of stichtingen.

Een exacte definitie van Centraal Wonen bestaat niet. Alle Centraal Wonen projecten verschillen onderling van elkaar qua sfeer en uitstraling. Ieder mens is verschillend, heeft zijn eigen ideeën, opvattingen en leefstijlen. Omdat elk Centraal Wonen project door zijn eigen bewoners wordt gemaakt is het dus ook niet zo vreemd dat ieder cluster (woongroep) zijn eigen stijl creëert.

Bij de bouw van een Centraal Wonen project is met het sociale aspect van wonen dan ook degelijk rekening gehouden. Door de bouw van een aantal gemeenschappelijke ruimten is het gemakkelijker om elkaar te ontmoeten als je daar behoefte aan hebt. Uiteraard houdt je daarnaast de privacy van je eigen huishouden.

GEMEENSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN
Elk cluster heeft een of meer van deze gemeenschappelijke voorzieningen:

  • een grote (woon)keuken
  • één of meerdere andere gemeenschappelijke ruimten (in gebruik als zitkamer, hobbyruimte of kinderspeelruimte)
  • een berging voor het stallen van je fiets
  • een dakterras
  • een ruimte voor wasmachine, en in sommige gevallen een centraal bad
  • een grote tuin

HUURSUBSIDIE
Het zijn zelfstandige woningen binnen de woningwetsector, je komt dus in aanmerking voor huursubsidie.

HET CLUSTER
Samen koken, eten, iets ondernemen? Ieder cluster vult ‘samen’ op een andere manier in. In het cluster is een extra woonkamer en keuken, waar je bij elkaar kunt komen. Je deelt ook de tuin, de (fiets)schuur, een dakterras, een ruimte voor wasmachine, en in sommige gevallen een centraal bad.

DE TUIN
Het pareltje van CWS is de centraal gelegen tuin. Achter ieder cluster ligt een gazon wat met name ’s zomers en tijdens de lente veel gebruikt wordt om lekker buiten te zitten, te zonnen, te BBQ-en etc. In onze tuin kun je ook een speelveld, atol, stookplaats, takkenwal, tuinhuis, moestuin, kruidentuin en fruitboomgaard vinden.

GEZELLIGHEID
Je kunt ook deelnemen aan commissies zoals de tuincommissie of de feestcommissie. Hier doen we veel samen, soms gepland, soms spontaan. Voor nieuwe ideeen staan we altijd open.

GESCHIEDENIS
Centraal Wonen Strijp (CWS) is in 1989 gebouwd. Het project bestaat uit 3 gebouwen, clusters genaamd. De clusters liggen allemaal aan de gemeenschappelijke tuin. In totaal bestaat onze woongroep uit 21 woningen.

Het eerste woonproject met gemeenschappelijke voorzieningen werd in 1975 in Hilversum gebouwd. Sindsdien kent Nederland het begrip “Centraal Wonen”. Door het land heen bestaan inmiddels een vijftigtal woonvormen met deze naam. Alle Centraal Wonen projecten in Nederland werken samen via een landelijke vereniging, maar zijn overigens zelf volledig zelfstandige verenigingen of stichtingen.

DE WONINGEN
Dit is je basis, waar je leeft en woont en niet zomaar gestoord wordt. Je hebt je eigen woonkamer, slaapkamer(s), een keuken en sanitair. De clusters hebben een centrale voordeur. Om vervolgens bij de voordeur van de eigen woning te komen. Door deze bouw is het mogelijk om binnendoor de meeste gemeenschappelijke voorzieningen van het cluster te bereiken.

error: Content is protected !!